Σεπτεμβρίου 23, 2010

γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα

Και αναρωτήθηκα σήμερα γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα. Γιατί όλη αυτή η βαβούρα των θορύβων και των κινδύνων για τους εαυτούς μας, τόσο έμμεσα λόγω της αδιαμφισβήτητης επιβάρυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον, όσο και άμεσα λόγω του γεγονότος ότι είναι αντικείμενα που κινούνται με φονική ταχύτητα σε απόσταση αναπνοής όταν κάνουμε ποδήλατο η όταν περπατάμε. Δεν ήταν δύσκολο να καταλήξω σε πολύ άσχημα συμπεράσματα για την κοινωνία μας δυστυχώς. Και τα συμπεράσματα έχουν ως εξής.

Πρώτον. Ο άνθρωπος πηγαίνει κάπου με τ’ αμάξι επειδή μετακινείται με τον ελάχιστο δυνατό κόπο σε σχέση με την μετακίνηση με οποιοδήποτε άλλο μέσο η συνδυασμό μέσων (στην ελλάδα τουλάχιστον). Έτσι θεωρητικά διευκολύνεται με το να αυξάνει τη δυνατότητα του να μετακινηθεί εύκολα σε αξιόλογες αποστάσεις επιτρέποντας του να έχει ένα πιο ποιοτικό εύρος διασκέδασης. Η μήπως υπάρχουν πιο αποδοτικά και συγχρόνως λιγότερο βλαβεροί τρόποι μετακίνησης? Το ποδήλατο για παράδειγμα, σε μετακινεί σε μεγάλες αποστάσεις με κάποιο μυϊκό κόπο ίσως, αλλά σίγουρα είναι πιο φιλικό προς την ζωή, με το να μην ρυπαίνει και να ηχορυπαίνει.

Θέλω να πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να ενοχλείται με το να περιπατάει ή να ποδηλατεί (αν και για να πω την αλήθεια αμφιβάλω γι αυτό). To θέμα είναι γιατί να έχουμε γίνει τέτοια πλάσματα οκνηρίας? Γιατί θέλουμε η τεχνολογία να είναι σύμμαχος του κακού μας εαυτού? Αυτού που βαριέται? Γιατί πιστεύουμε πως η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τα προβλήματα που δημιουργεί ο κυρίαρχος σύγχρονος τρόπος διαβίωσης? Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια δηλαδή? Μήπως είναι σαν να προσπαθούμε να πιστέψουμε ότι ο θεός μπορεί να φτιάξει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει?

Οι επιστήμονες το ξέρουν. Η δράση φέρνει και αντίδραση. Και με το να δρούμε ανεύθυνα και παράλογα απέναντι στον πλανήτη που λέγεται γη και ό,τι αυτός περιέχει επάνω του, με υποχείριο μας την τεχνολογία και πρόφαση την ευκολία μας, με τις λογικές που μας άφησε ο καπιταλισμός και η βιομηχανική επανάσταση, δεν μπορεί να μην περιμένουμε ότι θα πάρουμε κάτι αρνητικό ως αντίκτυπο. Και αυτά τα αναρωτιέται κάποιος που θα κληθεί μια μέρα να υπηρετήσει την τεχνολογία. Αυτό θα έπρεπε να το κάνει ο καθένας μας τουλάχιστον. Να μην παίρνουμε τα δεδομένα που μας προσφέρει η τηλεόραση αμάσητα (που γι αυτό θα μιλήσω σε άλλο άρθρο) και τις οπτικές γωνίες των γραβατωμένων, αλλά να προσπαθήσουμε να κρίνουμε από μια εξωτερική γωνία τον τρόπο ζωής μας. Να σκεπτόμαστε γιατί κάνουμε το κάθε τι και να προσπαθούμε να επιλέγουμε, παρά να βασιζόμαστε στις συνήθειες και τον εγκεφαλικό λήθαργο που κάποιοι έχουν ιδρώσει να μας περάσουν (δεν ξέρω ποιοι δεν λέμε ονόματα) και κάποιοι (εδώ λέμε! εκπαιδευτικό σύστημα) έχουν αποτύχει οικτρά να μας απελευθερώσουν από αυτό, και αντί αυτού μας υποδουλώνουν περεταίρω σε αυτό το νοητικό νανούρισμα και στα ψεύτικα ένστικτα μας. Η μήπως είναι τόσο δύσκολο αυτό να γίνει? Μήπως στην τελική αρκούμαστε σε αυτή τη ζωή που έχουμε, στα προβλήματα που μας βαραίνουν (περιβάλλον, μοναξιά κτλ) και είμαστε απρόθυμοι να δράσουμε?...
Και αν φοβόμαστε να πάρουμε το ποδήλατο μας δεν το βρίσκω παράλογο. Με όλη αυτή την επικινδυνότητα… Αλλά το να αφήνουμε την κατάσταση μας σε ξένα χέρια και να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος (πχ κράτος) θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε, νομίζω πως πλέον θεωρείται αμέλεια… Εμείς δεν φέραμε τα αυτοκίνητα στην πόλη? Εμείς πρέπει να τα διώξουμε…




Υ.Γ. …Δυσκολεύτηκα πολύ να χρησιμοποιώ πληθυντικό και να συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου μέσα στο «εμείς» αντί να λέω «εσείς» ή «αυτοί», γιατί εγώ, έχω κάνει τις επιλογές μου, και κάθε μέρα διορθώνω συνέχεια πράγματα που υποπίπτουν στην αντίληψη μου… Παρακαλώ… Βοήθεια… Χρειάζομαι ελπίδα….. Ότι κάποιος είναι μαζί μου σε αυτό…

2 σχόλια:

  1. Αν και πιστεύω ότι σαν κοινωνία βρισκόμαστε σε λήθαργο, διαφωνώ με το επιχείρημα του αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε λήθαργο δρώντας σαν ρομποτάκια. 12 ώρες δουλειά, επιστροφή σπίτι, να τα βγάλουμε κούτσα κούτσα τον μήνα με 700 ευρώ (if that). Οπότε για έναν 40άρη οικογενειάρχη, που ο χρόνος είναι πολύτιμος, το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο κακό, επειδή δεν έχει την άνεση να μετακινείται με ποδήλατο όπως εσύ... Το ότι το ανέχεται να ζει μια τέτοια ζωή, είναι η απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε λήθαργο, τουλάχιστον για μένα. Απλώς προσπάθησε να μην είσαι αυστηρός κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την εντυπωση οτι πηγαινεις πιο γρηγορα με το αυτοκινητο ποιος στην δημιουργησε? Ξεχνας μηπως το παρκαρισμα? Η την περιπτωση μποτιλιαρισματος? Σε πληροφορω οτι στην πολη το ποδηλατο δεν υστερει σε τιποτα εναντι του αυτοκινητου. Εξ'αλλου το επιχειρημα σου περι χρονου κτλ ειναι ακριβως οτι ανεφερα ως "καπιταλιστικη λογικη"... Δουλευεις περισσοτερο, γιατι πρεπει να φτιαχτουν περισσοτερα αυτοκινητα τα οποια θα σε μετακινησουνε... Απλα δεν χρειαζεται... Θανατος στα αυτοκινητα... Και το προτελευταιο που ειπες καλο. Το τελευταιο ασχολιαστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή